Over

STeC is een kunstenaarsinitiatief ontstaan in Den Haag, opgericht in juni 2007.

De naam van het initiatief is een samentrekking van het Engelse woord “site specific” wat zoiets als “specifiek voor die plaats” in het Nederlands betekent.

STeC heeft doelbewust geen vaste plek maar reizen van locatie naar locatie om ter plekke een relatie aan te gaan met de omgeving.

Doelstelling

Onze hoofddoelstelling is het maken van site-specific werk op verschillende plekken.
Daarnaast willen we samenwerkingsverbanden aangaan en groepstentoonstellingen organiseren. Stichting STeC initieert verschillende soorten projecten en nodigt daarbij andere kunstenaars uit om deel te nemen.

De keuze voor het maken van site-specific werk komt voort uit onze onderzoeken naar  andere vormen van tentoonstellen en presenteren van kunst. Het werken op en met een locatie vraagt van de kunstenaars een intensieve en reflecterende manier van kijken. Binnen een korte tijdsplanning worden er keuzes gemaakt en wordt er gereageerd op de plek.

Kunstwerken zijn tijdelijk, alleen het beeldmateriaal van het proces blijft over.Het proces zal zich steeds blijven ontwikkelen in volgende projecten.

De werken
Deze bestaan uit constructies waarin gebruik gemaakt wordt van verschillende media: tekeningen, video, projecties, fotografie, performance en monumentaal werk.
De installaties zijn gemaakt in reactie op de ruimte of doen een ingreep in de ruimte.

Projecten
De projecten bestaan uit werkperiodes in een gekozen ruimte die uiteindelijk ook een moment hebben waarop er contact is met een publiek. Werkperiodes en periode van tentoonstellen kunnen variëren in tijd. In hoeverre er wordt samengewerkt aan één installatie of dat er eigen werk wordt ontwikkeld varieert per project. De kunstenaars die worden uitgenodigd variëren per project.

De deelnemers
Met elkaar kennis, ervaring en inzichten delen om zo te kunnen reageren op de ontwikkelingen binnen de maatschappij en de beeldende kunst.

De Locaties
Wij zijn geïnteresseerd in plekken met een verleden, de genius loci van een plek weerspiegelt in de installatie… Ruimtes kunnen verder openbaar, verlaten, publiekelijk, buiten en kunstgerelateerd zijn. Dit sluit aan bij ons onderzoek naar andere mogelijkheden van tentoonstellen. De white cube wordt daarbij bewust genegeerd.

De rol van het publiek
Het werken op verschillende plekken is inspirerend voor de kunstenaars, het werk veranderd, is in beweging. Dit maakt het ook voor het publiek interessant. Het publiek kan meekijken in de relatie die kunstenaars aangaan met de ruimte en het work in progress proces volgen.
Het publiek dat meekijkt krijgt een blik in de manier van denken van de kunstenaar ten opzichte van de ruimte waarin dat publiek zich ook bevindt tijdens de tentoonstelling.

Het publiek zal de ruimte meer beleven en wordt gestimuleerd om op een andere manier naar de ruimte te kijken.17862651_629342420594078_8585618400610750192_n

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s