Quarantaine

quarantaine1STeC presenteert;

Quarantaine
14 feb tot en met 1 maart 2020

Met recent werk van;
Rob Heesbeen, Caren van Herwaarden, Lucas Kastelijn en Pjotr van Leeuwen. 

De titel verwijst naar een schuilplek, een plaats waar je je kan afzonderen en veilig bent. 0f waar de wereld veilig is voor jou. Een plek die geïsoleerd is van de maatschappij. Is het een gevangenis of vrijplaats, de plek waar je kunt creëren? Hier kan iets nieuws ontstaan en kunnen verborgen waarheden langzaam zichtbaar worden.  

Lisetteh, curator van deze tentoonstelling, zocht bewust naar een combinatie van ‘vers afgestudeerde” kunstenaars met ‘gevestigde’ kunstenaars.

Rob Heesbeen en Pjotr van Leeuwen zijn in 2019 afgestudeerd op St Joost, ‘s-Hertogenbosch. ( vormgeving en beeldend.) Caren van Herwaarden en Lucas Kastelijn huren een atelier in de Willem Twee en hebben veel ervaring.

De gemeenschappelijke factor in Quarantaine is de grondtoon in kleur, melancholie, beklemming, maar ook geborgenheid. Samen brengen deze kunstenaars een spannende expositie van hoge kwaliteit. 

STeC 

staat voor inspiratie en ontmoetingen tussen kunstenaars onderling en het publiek. STeC wil een plek creëren waar nieuwe ontwikkelingen plaats kunnen vinden door elkaar te inspireren en te motiveren. STeC is er niet voor één bepaalde groep kunstenaars, maar voor alle kunstenaars.

De expositie wordt 14 februari geopend door Marie José Eijkemans om 20;00u

Daarna is hij te bezoeken op zaterdag en zondag van 13-17u.

Kunstruimte de Melkfabriek
Guldenvliesstraat 4, ‘s-Hertogenbosch
kunstruimtedemelkfabriekhome.wordpress.com

stecweb.wordpress.com

Lucas Kastelijn

LUCAS KASTELIJN
‘A hole is a void, a black spot of nothingness, and a portal to another universe.’

Lucas Kastelijn is gefascineerd door de camera obscura en de pinhole camera.

Op zoek naar de essentie van fotografie, maakt hij zijn  fotocamera’s van caravans, torenkamers of gevonden materialen. 

Hiermee zoekt Kastelijn naar de kieren en tussenruimtes in het landschap.

Zijn ‘liminale landschappen’ dragen de sporen van de tijd, het toeval en de verbeelding.

rob heesbeen
Rob HeesbeenluchtdrukDwalend, drijven, natte kleren.

zacht begin,

harde vrijheid,

vallen zonder vleugel,

wil vliegen,

vliegen met de wind mee,

zien waar het water is,

zijn om te zijn,

Geen druk meer,

een dans met de wolken

 

SAD PEE

In mezelf gekropen, draaiend om de leegte

Geketend aan de realiteit van gister

Bekneld, zwarter dan het gat

Drukkend, schreeuwend zonder geluid

Gezonken naar eenzaamheid

Zwemmend, gedreven, overgenomen

Rocko

Rob Heesbeen

IMG_1739
Pjotr van Leeuwen

PvL Pjotr van Leeuwen (1992) speelt in zijn beeldend werk met de samenstelling van een geheel. Alles dat is heeft zijn zijn te danken aan haar samenstelling. Door het vervaardigen van assemblages, sculpturen, tekst, schilderijen, architectuur en het bundelen van deze disciplines tracht Pjotr een beter idee te krijgen van zijn eigen leefwereld, interesse, fascinaties etc. Hierdoor sijpelt als het ware de context van het werk langzaam in het materiaal en manifesteert het zich als een schijnbaar kloppend geheel. De mogelijkheid om alles aan elkaar te verbinden lijkt een oneindige zoektocht naar het eigen zijn tegen over het in het algemeen bestaan.

91F12705AB4E4DF9881DECF540C7E078
Caren van Herwaarden

Het verstandige lichaam

Het geheugen en ‘intelligentie’ huizen niet uitsluitend in ons brein. Juist het lichaam, de huid en spieren herbergen herinneringen, ervaringen zetten zich in het lichaam vast: het lichaamsgeheugen. Ons lichaam kan ons brein net zoveel vertellen als ons brein ons lichaam. Het intrigeert me dat ons lichaam zoveel ‘weet’, ook over de ander, véél meer dan je met je verstand zou denken. Op dit niveau richt ik me. Ik zoek naar beeldende mogelijkheden om daar gestalte aan te geven. 

Empathie

Het vermogen tot empathie maakt mededogen en troost mogelijk: dat zijn verworvenheden die ik universeel menselijk en essentieel acht. Ze helpen eenzaamheid, haat en agressie te temperen. 

Het is mijn streven om ze niet alleen zichtbaar, maar vooral ook fysiek voelbaar in mijn werk te maken. Ik hoop dat mijn werk direct op het ervaringsniveau van de kijker binnenkomt en het vermogen tot introspectie en empathie activeert. Ik richt me tot daders én slachtoffers, in de meeste gevallen zijn het geen vaststaande rollen. Ik onderzoek welke fysieke gebaren, sociale situaties en beelden effectief empathie opwekken bij de beschouwer. Met mijn werk wil ik deze, vaak onbewuste, kennis wekken uit zijn sluimertoestand en activeren. 

‘…Van Herwaarden’s tekeningen en collages reiken en raken diep. Dwars door de terughoudendheid van de voorstelling heen, trekt zij ons naar de kern van basale emoties, waar eenzaamheid en angst, liefde en geborgenheid om voorrang strijden…’ door Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal in Leiden. 

Empathie stelt mensen in staat om zich te verplaatsen in de situatie van een ander. Kunst is bij uitstek een middel om wat we belangrijk vinden op een universele manier te verbeelden en dit in de belevingswereld van een ander te introduceren. 

Caren van Herwaarden werkt op en met papier. Tekenen is haar basis, vaak in combinatie met andere technieken en materialen. Haar werk is zintuiglijk en direct.  

De laatste jaren is haar werk ruimtelijker geworden en integreert ze beelden van oude lakens, gedrenkt in stijfsel in haar tekeningen. Ze laat deze beelden letterlijk door het papier dragen, het zijn reliëfs die richting sculptuur gaan. Haar werk krijgt hierdoor een bezwerende, zintuiglijke lading. Dit is van essentieel belang, vooral in een tijd waarin contacten tussen mensen zich steeds meer op een virtueel, niet-zintuiglijk vlak afspelen. Ze wil dat de kijker haar werk eerst met zijn donder ervaart en herkent, voordat hij het eventueel begrijpt. 

Het moet rauw zijn, je moet het kunnen ruiken. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s